WMW - Vukovar

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

UN Hrvatskoj: Osigurajte primjenu ćiriličnog pisma u Vukovaru!

vukovar cirilicaRepublika Hrvatska morala bi osigurati potpunu implementaciju prava na korištenje manjinskog jezika i pisma, u suglasnosti sa svojim institucionalnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćiriličnog pisma u Vukovaru i vezanim općinama, stoji u izvještaju UN-ovog Odbora za ljudska prava koji se tiče kršenja ljudskih prava u našoj zemlji. Komitet UN-a ističe zabrinutost činjenicom da je pripadnicima nacionalnih manjina često onemogućeno da se služe svojim jezikom i pismom. Ovaj problem, ističe se, naročito je izražen kad je u pitanju korištenje ćiriličnog pisma.

Loš odnos prema Romima

U svojim zapažanjima o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, UN izražava i zabrinutost zbog postupanja represivnih organa prema pripadnicima etničkih manjina, a naročito Roma. Iz UN-a ističu da bi država trebala pojačati napore u suzbijanju rasističkih napada počinjenih od strane represivnih organa, naročito prema Srbima i Romima, i to organiziranje specijalnih treninga kojima bi se kod represivnih organa promoviralo poštivanje ljudskih prava i tolerancije prema različitostima, piše Novi list. U izvještaju se, također, napominje da je Odbor UN-a zabrinut zbog "etničkog profiliranja" od strane policije, naročito kad su u pitanju Romi, što rezultira učestalim legitimiranjem pripadnika ove manjine, čak i onda kad ne postoji nikakva sumnja da su prekršili zakon.

Napadi na novinare i kriminalizirano sramoćenje

Što se slobode izražavanja tiče, Komitet UN-a navodi kako ostaje prisutna zabrinutost činjenicom neprovođenja, odnosno provođenja manjkavih istraga u slučajevima prijetnji i napada na novinare. U ovom dijelu izvještaja spominje se i famozna zakonska odredba koja kriminalizira sramoćenje. Podsjetimo, sramoćenje je u Kaznenom zakonu nedavno zamijenjeno terminom – teško sramoćenje.

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
312318